Кумкуат [1]
Кумкуат [2]
Кумкуат [1]
Кумкуат [1]
Висок, в саксия №26
  • Височина 150-170 см
  • В саксия №26
В наличност
89,- лв.

Продуктов № 60460963
Сравни
Любим
Описание на продукта

Кумкуат е вечно зелено цитрусово дръвче. Очарователно растение с плътна корона от ярко зелени листа и ароматни бяло-розови цветове. В периода на плодоносие кумкуатът е покрит с неголеми оранжеви или жълти плодове. Плодът на кумкуата е символ на гръцкия остров Корфу.

Растението е доста взискателно към условията на отглеждане. За успешна вегетация на растението в домашни условия следва да се създаде необходимият микроклимат.

Осветление:

Кумкуатът предпочита разсеяна светлина през лятото и преки слънчеви лъчи през зимата. Ако през зимните месеци светлината е недостатъчна следва да се създаде допълнително изкуствено осветление.

Температура на въздуха:

Оптималната температура за отглеждане на дръвцето е през лятото между 25 и 30 градуса С, а в зимния период не по – малко от 15 градуса. С цел избягване прегряването на грунда се препоръчва саксията с растението да се постави в стърготини или пясък.

Влажност на въздуха:

Необходимо е на растението да се обезпечи влажен въздух с помощта на редовно пръскане на короната с вода със стайна температура.

Поливане:

Кумкуатът обича обилно поливане. През пролетта и през лятото дръвцето се полива почти всеки ден, като се следи почвата да остане влажна. Зимата количеството поливания се свежда до 1-2 в седмицата. Използва се само чиста вода.

Подхранване:

Тук действа просто правило: колкото по – малка е саксията и размерите на растението са по-големи, то толкова по-често то се наторява. В топлия период от времето тор се внася два-три пъти в месец, а през по-хладния период – веднъж на месец и половина. За подхранване е подходящ разтвор от минерални торове: в 1 литър вода се добавят 2 грама амониева селитра, калиева сол и 5 грама обикновен суперфосфат.

Размножение на кумкуата:

В домашни условия кумкуатът , както и другите цитрусови се размножава чрез присаждане, наслояване и чрез изрезки /калеми/. При това е установено, че отглеждане на новото растение от калем или чрез наслояване кумкуатът започва да ражда плодове по – рано, а отгледаните чрез присаждане растения растат по – здрави и по - силни.

Присаждане:

Растението се присажда в края на зимата преди да започнат да растат новите клонки, но не по-често от веднъж на три години. За присаждането се подготвя съд с голям обем. На дъното му се поставя дренажен слой, след това слой плодородна земя. Внимателно се освобождават корените на дръвцето заедно с част от предишната земя /във вид на земна топка/ и се извършва прехвърлянето на растението в новата саксия. Образувалите се празнини между стените на съда и земната топка с корените на растението се запълват с почвена смес като тя леко се уплътнява. Две седмици след присаждането кумкуатът се прехвърля на топло и сенчесто място.

Как да се опрашва кумкуат? Цветовете на кумкуата са двуполови, поради което е възможно самоопрашване. Но за по резултатен кръстосан метод на опрашване на кумкуата е по-добре да се отглеждат у дома две растения. При преместване на растението в топлия период в градината или в лоджията е възможно опрашване и с помощта на насекоми.

 

Характеристики Произход Гърция
Височина 150 см
Тегло 15.0 кг.
Няма добавени инструкции
Няма добавено видео
Няма добавени аксесоари и консумативи


Свързани продукти