Съвети

 

 

Подмяна на повредени плочки

 

Белята се случва бързо. Пада флакон с парфюм на плочка в банята и тя се пука. Или пък там, където преди време е имало закачалка за хавлии, сега е останала дупка в плочката, която постоянно привлича погледа.
 

Малките повреди и недостатъци се поправят със специално лепило, което може да закупите от BAUHAUS. Ако обаче щетата е по-голяма и разполагате с налична резервна плочка, е по-добре да я подмените.

 

Повече информация

 

 

Полагане и фугиране на теракот

 

Керамичните подови настилки в кухнята, коридора, банята, тоалетната, мокрото помещение или килера са издръжливи, практични и лесни за поддръжка. В помещения с подово отопление са дори идеални, защото отдават топлината директно.
 

Голям избор на плочки от различни материали с разнообразни формати, цветове и дизайн  ще намерите при BAUHAUS. На големи пана са показани начините на полагане и атрактивното им приложение в дневната и банята. Асортиментът се допълва и с предлаганите от нас подпрозоречни дъски и естествен камък.
 

Повече информация

 

Полагане на паркет

 

Дървеният паркет не само изглежда добре, но има и много други предимства. Подовото покритие от естествени материали е регулатор на влажността в помещението,  създава усещане за топлина и се ползва по-дълго от колкото един килим. Най-хубавото е, че чрез така наречената клик-система модерният лакиран паркет се реди без лепене, с вклиняване на дъските една в друга.

 

Повече информация

 

Оформяне на градината с каменни кашпи

 

Каменните кашпи са не само декоративен акцент, но и създават истински градински ландшафти с височини и дълбочини. Те са преди всичко солидна подпора за скатове и предпазват отмиването на почвата от дъждовете. При озеленяване любителите-градинари са изправени пред избора, дали да засадят море от цветя с едногодишни или многогодишни растения, малки храсти, растения за каменна градина или билки -  за фантазията няма граници.

 

Повече информация

 

Полагане и фугиране на фаянс

 

Лесната за поддръжка облицовка на стените с фаянс убеждава не само с нейната практичност и устойчивост. Разнообразните форми, цветове и повърхности на керамичните покрития дават големи възможности за индивидуален дизайн. Правилното планиране, съответните материали и инструменти, както и майсторството на полагане са предпоставка за перфектен резултат.
 

Идеи, съвети и голям избор на плочки от различни материали, с разнообразни формати, цветове и дизайн  ще намерите при BAUHAUS. На големи пана са показани начините на полагане и атрактивното им приложение в дневната и банята. Асортиментът се допълва и с предлаганите от нас подпрозоречни дъски и естествен камък.


Повече информация

 

Измазване на влажни избени стени

 

Обикновено щетите от влага по къщата, причинени от липсваща или лоша изолация, се появяват първо в избата или сутерена. За да не се разпространят влагата, мухълът и да не увредят цялата Ви къща, трябва бързо да откриете причинните за появата им. Ако след разкопаване около зида се появи незащитена, увредена тухлена стена – както в конкретния пример, ще решите проблема със старателна изолация на зида.


Повече информация

 

Пейка от габиони

 

Габионите са метални кошове от неръждаема мрежа, които се запълват с камъни и са на добра цена. Преди години са се използвали предимно за укрепване на склонове. Днес служат най-вече за изработката на декоративни елементи като кътове за сядане, места за барбекю или пейки в градината. С помощта на спираловидна тел, която се доставя заедно с габионите, могат да се свържат множество такива коша един с друг. Който желае, може да вгради осветление в тях и така да създаде приятна атмосфера на изградената в съседство дървена тераса.

Пейката от габиони е само един от елементите, които са заложени в съветите на BAUHAUS за оформяне на семейната градина. Там също може да прочетете как да направите голяма дървена тераса, дървена пътека, пясъчник, да затревяване с чим и да павирате пътека с павета от естествен камък.


Повече информация

 

 

Поставяне на метална ограда

 

Който желае да огради трайно и сравнително евтино своя двор, избира цялостна система за метална ограда. Изграждането и освен това е по-лесно от другите оградни системи, тъй като металните решетъчни пана се свързват лесно посредством метални скоби. Коловете може просто да бетонирате или да закрепите с планка за бетонната основа.


Повече информация

 

 

Лепене на фигурални тапети

 

Фигуралните тапети  -  независимо дали са на романтични цветя, класическо райе или модерни графични елементи, могат да освежат стените във вашия дом. При лепенето им трябва да съблюдавате следните детайли: При тапети без бордюр може да режете от ролката, без да се съобразявате с нищо. При тапети с бордюр – всички ленти са еднакви (еднакви шарки на еднаква височина) и при рязането се поставят една върху друга. При тапети с изместване на фигурата рапортът се измества на половина при всяка втора лента, а при обърнато лепене на фигурите, трябва да обръщате всяка втора лента тапет.

Внимание: Рапорт се нарича височината, на която се повтаря шарката. Тази височина обикновено е обозначена на етиката.


Повече информация

 

Пясъчник за игра

 

Всеки, който има деца, иска да им постави хубав пясъчник в градината. Но даже и по-големите модели в търговската мрежа са доста тесни за две деца, което може да им развали удоволствието. На по-голям пясъчник до дървената тераса би се радвало цялото семейство. Малките строители могат истински да експериментират и да строят големи пясъчни дворци, а големите да се почувстват като на плажа.


Повече информация

 

 

Монтиране на стояща тоалетна чиния

 

Модерната технология позволява тоалетната да бъде оборудвана комфортно. Не само защото можем да избираме между стояща и висяща тоалетна чиния, също така и начина на оттичане – хоризонтално или вертикално, а също така можем да решим дали да я вградим или не. При избора на тоалетна чиния обръщайте внимание на качеството на керамиката по отношение на лесната поддръжка. По качественото керамично покритие мръсотията и варовика се отмиват от водата и почти не се отлага котлен камък. Така се избягва употребата на агресивни препарати за почистване.

 

В СВЕТЪТ НА БАНИТЕ при BAUHAUS ще получите ценни съвети, 3D проект на вашата тоалетна/баня, качествено обслужване и дори помощ за цялостен ремонт. Така само с няколко стъпки може да се доближите до вашата баня-мечта.


Повече информация

 

Боядисване на стени и тавани

 

Боята не само разкрасява стени и тавани, но тя може оптически да промени помещението: Дългите и тесни коридори изглеждат по-къси, когато боядисате късата стена в тъмен цвят. Светлите пастелни цветове могат да направят малката стая да изглежда доста просторна. Кой е цветът, който е най-добре да използвате и как да го нанесете върху стената, ще научите тук.


Повече информация

 

 

Как да направим сами дървено сандъче на балкона

 

Пластмасовите сандъчета за цветя са леки и затова особено предпочитани. Освен това се пренасят лесно и при подмяна на пръстта се мият лесно. В тях почвата не изсъхва толкова бързо.

В показания пример едно неугледно стандартно пластмасово сандъче „изчезва“ в самоделен корпус от Douglasie ела – една индивидуална и устойчива на бури алтернатива за парапета на вашия балкон с интегрирана поставка.

 

Повече информация

 

 

Барбекю на дървени въглища, газ или ток

 

На въпроса как се прави най-добре барбекю, не може да се отговори еднозначно. Дали да е по традиционния начин с дървени въглища или бързо и чисто на газ или ток, зависи най-вече от предпочитанията на готвача. Привържениците на дървените въглища обичат типичния мирис на пушек и за тях да правиш барбекю е малко събитие със семейството и приятелите с вкусни пържоли, наденички и задължително студена бира. Любителите на газовия грил също обичат компаниите, но за разлика от уредите на въглища тези на газ са по-бързо готови за работа, не димят, а възможността да се регулира температурата ги прави по-подходящи за печенето на риба и зеленчуци. За тези, които не разполагат с много място на балкона, е подходящ електрическият грил. В случая липсва атмосферата на истинското барбекю, но затова пък не се задимява много.

 

Повече информация

 

Отглеждане на подправки и билки на балкона и терасата

 

Дали да е тясна етажерка на балкона или по-широка във формата на стълба на терасата – размерът и формата на вашия цветарник може да определите индивидуално. За целта измерете мястото, където ще бъде поставена и вземете решение за броя на стъпаловидните рафтове и тяхната ширина. Различните по ширина летви правят конструкцията по-тясна на върха и така растенията на всички етажи получават достатъчно светлина. Благодарение на подвижни панти може да сгъвате и прибирате етажерката за подправки през есента.

 

Повече информация

 

 

Отглеждане на подправки и билки в градината

 

Няма нищо по-хубаво от това да имате свежи пресни подправки за Вашата трапеза. Можете сами да отгледате подправките за вашата кухня във Вашата градина или на терасата. Един вече ненужен варел или стар бидон за дъждовна вода, засадени с босилек, магданоз, див лук, мащерка, градински чай или мента, могат да намерят място във всяка градина. Пазете обаче вашата мини леха от обедното слънце, защото в противен случай няма да може да насмогнете с поливането през лятото. За насаждане в такива съдове са подходящи не само билки и подправки, а и растения с малки корени или такива, които не стават много високи.

 

 

Облицоване на тераса с естествен камък

 

Естественият камък е изпробван и траен материал за строежа на пътеки, зидове, стълбища, а в конкретния случай – на тераси. Поставянето му изисква обаче търпение: Ако бетонните плочи имат стандартни размери, то плочите от естествен камък са начупени, имат неравномерни ръбове и различни височини. Това означава, че трябва да избирате всяко парче по отделно, да го поставяте и изправяте с нивелира. Затова пък, така облицованата тераса, е много трайна и красива.

 

Повече информация

 

 

Монтиране на мивка

 

Начинът на монтаж на всички мивки е универсален (изключение правят някои екстравагантни специални конструкции), което дава възможност всеки сам да направи монтажа. Важно е да монтирате мивката сигурно и здраво на стената, както и на правилната височина. За да е удобна за ползване на всички членове на семейството, важи следното правило: горният ръб на мивката трябва да е на разстояние от 82 до 86 см от пода.

 

Повече информация

 

 

Монтиране на луни за осветление

 

Халогенните и LED луни са идеални за вграждане в окачени тавани или облицовка с панели и способстват за приятното осветление на помещението. Освен това, ако са подвижни, те могат целенасочено да осветяват отделни предмети в стаята или картини на стената и да повлияят значително на атмосферата в дома. Преди да пристъпите към вграждането на луните, обмислете добре тяхното разпределение. Най-добре изглеждат равномерно разположените.

 

 

Дървена тераса с пътека

 

Терасата от дърво излъчва непринуденост и топлина: На дървената тераса може да се наслаждавате още на първите слънчеви лъчи през пролетта без да ви измръзват краката, а през лятото ще избегнете неприятното горещо излъчване на нагретия бетон. С дървената пътека над пясъчника може да създадете хубава връзка на терасата с тревната площ. Използваният дървен материал от лиственица е един от най-устойчивите видове дървесина. Той по същество е издръжлив на гниене и насекоми. Затова лиственицата може да се използва за външно оформление без допълнителна обработка. С времето цветът на материала се променя в сребристо-сиво.

 

Повече информация

 

Малки ремонти в банята и тоалетната

 

Много от малките ремонти в банята може да свършите сами: понякога трябва да се смени смесителя на мивката, да се почисти котления камък, а друг път да се отпуши тръбата.Много от малките ремонти в банята може да свършите сами: понякога трябва да се смени смесителя на мивката, да се почисти котления камък, а друг път да се отпуши тръбата.

 

Повече информация

 

Правилна инсталация за пестене на вода

 

Пестете вода - с модерна санитарна техника за мивката, душа и други – с по-малко количество вода, струята остава силна както обикновено, а изразходеното количество може да бъде намалено с около 50 процента. Защото, независимо от налягането, от крана изтича винаги константно количество вода. Където преди от чучура са минавали 20 литра на минута, чрез пестящи водата батерии количеството се ограничава до 6 литра на минута. С тези помощни средства може да спестите наистина пари, защото плащате не само за чистата, но и за отпадната вода.

 

Повече информация

 

Тръби и тръбопроводи

 

Не всички дейности по санитарната инсталация е позволено да извършвате сами! При ново строителство връзките с водопроводната инсталация са свързани от съответното ВИК с Вашия водомер. Задача на водопроводчика е да свърже тръбите за топлата вода с котела в мазето и да прекара тръбите по щранговете за отделните етажи. При драстични промени във Вашата инсталационна система и при основни ремонти е хубаво да се посъветвате с професионалист.

Повече информация

 

 

Всичко за тапетите

 

С различните колекции тапети може да декорирате Вашия дом в най-различни стилове. Преди да закупите тапетите, трябва да сте наясно, какъв ще е стилът, цветът и шарката, с които ще декорирате Вашите стени, защото тапетите могат оптически да повлияят на разпределението, височината на помещението и на светлината в него. Освен това, изборът на правилните инструменти е гаранция за прецизна работа. Всичко, което Ви е необходимо за лепенето на тапети, може да намерите в BAUHAUS.

 

Повече информация

 

 

Визуална защита за терасата

 

На собствената тераса всеки иска да се наслаждава на личното си пространство. С елементите за визуална защита от устойчиво на природните условия дърво може да направите, закътан от погледи и от вятъра, удобен кът, където да се наслаждавате на слънцето.

 

Повече информация

 

 

Съвети за покупка на стълба

 

Дали за боядисване на тавана или за смяна на крушката - понякога в домакинството ни се налага да се качим на високо. За такива дейности в дома и за по-амбициозните домашни майстори идват на помощ най-различни видове стълби. Гледайте още при покупката на стълбата, да е изработена от здрав материал и проверете, дали можете да се справите с нейното поставяне и транспорт. Същото така е важно, формата и големината и да отговарят на Вашите нужди.

 

Повече информация

 

 

Подготовка на основата за стенни покрития

 

Не всяка стена, дали в стаята, стълбищнoто пространство или в мазето, е подготвена добре за директно лепене на тапетите. За ново боядисване или за нова мазилка на вътрешните или външни стени също е необходима подготовка на стената. Повърхности с различни абсорбиращи свойства трябва да се третират първо с грунд. Ако има откъртени парченца ги отстранете с четка. Пукнатините се шпакловат, неравностите се заглаждат с шкурка. Проверете и подгответе добре основата, за да се наслаждавате дълго на облицованите от Вас стени.

 

Повече информация

 

 

Най-купувани продукти

Върнете до горе