Семена за зеленчуци Semenarna Ljubljana Салата Бразилиана
2,5 г
- Сорт Бразилиана
- Кръгла, средно голяма глава
- Леко накъдрени по ръбовете, светлозелени листа
- Много добри вкусови качества
Зелената салата е богата на белтъчни вещества, витамини и минерални соли. Затова тя е изключително ценна зеленчукова храна, особено през пролетните месеци. Салата Бразилиана се отглежда предимно чрез разсад. Семената поникват за 7 - 10 дни при температура над 12°C. За ранно пролетно производство се засява в края на януари и началото на февруари в култивационни съоръжения. От април до юни може да се засее на открито. Дълбока, влагоемна, рохкава, глинесто-песъчлива почва, богата на органични хранителни вещества. Добре е всички разсади да се засаждат на дълбочината, на която растенията са били в парника. Салатата реагира отрицателно на засенчване - при гъсто засаждане съвместно с други култури, които ограничават достъпа на светлина, тя не формира глави. Оптимална за салатните сортове е постоянна умерена влажност. Салатата е студоустойчиво растение. Расте и при температура 5°С, но оптималната температура е 15 - 20°С. Опазването на растенията от мана и вредители намалява проявите на сивото гниене при всички зеленчукови видове. Задължително трябва да се унищожават растителните остатъци след прибиране на реколтата чрез дълбока обработка на почвата.
Тип растение | Зеленчук |
Вид растение | Салата |
Сорт | Бразилиана |
Време за поникване | 7-10 дни |
Температура на покълване | 12-20 °C |
Период на засаждане | Януари - Юни |
Съдържание | 2.5 г |
Тегло | 0.01 кг. |