Барбекю на дървени въглища, газ или ток

Научно доказано е, че почти няма вкусова разлика между ястията приготвени на въглища, газ или ток. Въпреки това обаче на въпроса как най-добре се прави барбекю, никога няма да получим еднозначен отговор. Дали по традиционния начин, с дървени въглища, или бързо и чисто на газ или ток, зависи най-вече от предпочитанията на грил майстора. Привържениците на дървените въглища обичат типичния мирис на пушек и за тях да правиш барбекю е свещено събитие през уикенда, съпътствано с вкусни пържоли, наденички, студена бира и разбира се споделено със семейството и приятели. Любителите на газовия грил също обичат вкусната храна и компаниите, но разчитат на бързината на приготвяне и въз- можността лесно се регулира температурата на печене. За тези, които не разполагат с много място на балкона, е подходящ електрическият грил.

 

1. Грил на дървени въглища

Мнозина определят барбекюто на дървени въглища като единственото истинско. За привържениците му играта с огъня е част от удоволствието. А незаменимият мирис и типичният аромат на печено го допълват. Използвайки правилния метод и малко фантазия, може да надхвърлите хоризонта на печената наденичка и да сътворите безгранично множество от вкусове. Преди да започнете да печете е важно, въглищата да са достигнали правилната температура: Когато побелеят, може да започвате.

 

Когато купувате грил на дървени въглища, обърнете внимание на неговата издръжливост и стабилност. Скарата трябва да е тежка и с висококачествено покритие. Сгъваемата скара улеснява добавянето на още въглища. Освен това е важно дръжките на грила да са устойчиви на топлина и на метеорологичните условия, а също така да има механизъм за чистене на пепелта.

 

Внимание: При запалването на дървените въглища или брикети използвайте само специални разпалители под формата на течност, гел или кубчета. Спазвайте точно указанията на производителя. Не изливайте газ или бензин върху въглищата. Това е опасно, а и ще развали вкуса на печеното.

 

2. Газов грил

За тези, които организират барбекюто си спонтанно, без големи приготовления, е подходящ газовият грил. Един добър уред на газ е готов за работа само след натискане на копчето в рамките на няколко минути. При повечето газови грилове температурата може да се регулира и поддържа постоянно. Барбекюто на газ е подходящо за големи компании, влиза в действие бързо и по всяко време.

 

Важни признаци за качествен газов грил са здравата конструкция и добре работещата запалителна система. За постигане на перфектен резултат при печене освен това е важно уредът да има една или повече горелки (колкото повече, толкова по-добре), които да се регулират по отделно и плавно. А също така да има термометър за вътрешната температура, който да отчита точно, а не само да показва висока, средна и ниска температура.

 

3. Електрически грил

Електрическият грил е лесен за употреба. За да го ползвате ви трябва електрически контакт. Не размирисва много, но от друга страна, продуктите, които печете не придобиват типичния аромат, защото уредът не развива достатъчно висока температура.

 

 

Директно и индиректно печене на въглища и газ

 

Директното печене е подходящо за ястия, които се приготвят за по-малко от 30 минути – пържоли, котлети, шишчета, наденички и зеленчуци. Когато ползвате газов грил трябва да запалите всички горелки, да затворите капака на уреда и да го оставите да загрее до максимална степен. След това поставете продуктите в средата на скарата, нагласете температурата според рецептата и затворете капака. При кръглия грил на дървени въглища трябва да съблюдавате, дали дупките за проветрение на котлето и капака са отворени. Дупките за проветрение трябва да са разположени до дръжките на котлето. И за двата уреда важи: продуктите трябва да се обърнат по средата на печенето.

Внимание: Когато ползвате грил на дървени въглища, мазнината капе върху жарта и се образува акриламид.

 

 

Индиректното печене на грил със затворен капак е оптимално за приготвянето на по-големи парчета месо, цяло пиле и риба. При газовия грил отново се включват всички горелки и се затваря капака да загрее уредът добре. След това температурата на горелките се регулира: На тези уреди, които имат повече от две горелки, средната се изключва. При тези с две - температурата на задната или на двете се оставя на средна степен ( според рецептата). Капакът се затваря. След изтичане на необходимото време за печене, месото става много хрупкаво. При индиректно печене на дървени въглища, продуктите се поставят на скарата върху алуминиев съд за готвене. Когато поставяте капака, гледайте дупките за проветрение да са до дръжките на котлето – така става добро завъртане на топлината и печеното месо ще стане хрупкаво без да го обръщате.

 

Внимание: При този начин на печене не капе мазнина върху въглищата и се избягва образуването на вещества предизвикващи рак.

 

 

Ароматът на печено

 

С помощта на ароматизиращи пръчки може да повлияете върху аромата на печеното върху газов грил, но също така и на грил на дървени въглища. При втория треските се натопяват във вода и след това се слагат директно върху жарта.

 

 

Преносими грилове

 

За онези, които са винаги в движение и искат да правят барбекю навсякъде, има преносими уреди на въглища и газ – според предпочитанията. Независимо дали става дума за пикник на плажа, за излет сред природата или на къмпинг – малките, компактни уреди подкупват с многообразните си възможности.