Лепене на фигурални тапети

1. Подготовка на основата

 

Само една гладка и суха повърхност е годна за облицоване с тапети! Отстранете всички слоеве стари тапети и шпакловайте неравностите. За да хване по- добре и по-равномерно лепилото, трябва да нанесете преди това грунд, който евентуално може да е оцветен в бяло, за да заличи цветови неравности от основата, които биха могли по-късно да прозират през тапетите.

Още информация може да откриете при съветите на BAUHAUS за подготовка на основата за облицовка на стени.

към съветите на BAUHAUS за подготовка на основата за облицовка на стени

 

 

2. Необходими материали и разкрояване

 

Стандартната ролка тапети (0,53х10,05 м) е достатъчна за облепването на пет квадратни метра стена. За да изчислите необходимото количество фигурални тапети, измерете височината на помещението и прибавете към нея височината на рапорта (размерът на рапорта в сантиметри е отбелязан на етикета на ролката). Умножете установената от вас сума на височините с ширината на всички стени и разделете резултата на пет. Така ще изчислите колко ролки тапети (като добавите една ролка за резерва, тъй като и най-опитните майстори могат да направят грешка) са ви необходими.

 

Разкроете първо ролката на ленти по дължина, съблюдавайте шарките и оставете няколко сантиметра резерв.

 

 

3. Лепене на фигурални тапети

 

Намажете разкроения тапет обилно и равномерно с лепило, като го разнасяте с четка от средата към краищата. След това го прегънете – 2/3 откъм горната страна и 1/3 от към долната и го навийте хлабаво.

 

 

Внимание: Намажете само толкова тапетни ленти с лепило, колкото може да залепите в рамките на 10 – 15 минути. В противен случай лепилото може да изсъхне. А ако лепите тапети от флис, лепилото се нанася директно на стената.

 

 

 

Започвайте да лепите винаги “на светло”, тоест от прозореца, като преди това трябва да отбележите с помощта на маркировъчен шнур отвесна линия, по която да залепите първата лента.

 

 

 

Разгънете прегънатата на 2/3 част от тапета и я залепете за стената. Започнете от тавана и оставете няколко сантиметра резерв. След това разгънете долната част и я залепете.

 

 

 

Залепената лента тапет минете отгоре с валяк за тапети, за да отстраните евентуални мехури. Оставения към тавана и пода резерв притеснете хубаво с шпакла за тапети и изрежете по нея с макетно ножче.

 

 

Внимание: Следващите ленти тапет се лепят със застъпване.

 

 

4. Облепване на ъгли

 

Ъглите се облепят с фигурални тапети само ако са прави и тапетите тънки. От едната страна на ъгъла се оставя само тънка лента (не по-широка от 2 сантиметра), в противен случай ще изкривите шарката. Лепят се две тапетни ленти със застъпване, като излишъкът от тапета се изрязва точно по ръба.

 

 

Геометрични фигури

 

Когато лепите тапети с геометрични шарки, не започвайте от края на стената (виж картинката в ляво), а от средата и продължете работата си на дясно и на ляво.

 

 

 

Бордюри

 

С шарените бордюри може да поставите добри акценти: Преди да напръскате бордюра с готово дисперсионно лепило, го навлажнете с мокра гъба. Залепете го хоризонтално на стената, като застъпите леко вече залепения тапет. За да не се получат двойни слоеве, притиснете го с метална шина и го изрежете отгоре и отдолу по нея, след това отстранете изрязаните ивици. 

 

 

 


Инструменти и материали: