Малки ремонти в банята и тоалетната

Много от малките ремонти в банята може да свършите сами: понякога трябва да се смени смесителя на мивката, да се почисти котления камък, а друг път да се отпуши тръбата.Много от малките ремонти в банята може да свършите сами: понякога трябва да се смени смесителя на мивката, да се почисти котления камък, а друг път да се отпуши тръбата.

 

 

 

1. Почистване на перлатор

 

Малката приставка във формата на сито отпред на смесителя служи за добавяне на въздух във водната струя. С течение на времето от вътрешната страна на перлатора се натрупва котлен камък или малки частици от водопроводната система. В резултат на това водата от крана започва да пръска във всички посоки и самата водна струя видимо отслабва.

 

 

Развийте перлатора от чучура на смесителя и го поставете заедно с гуменото уплътнение в разтвор против варовик, лимонена киселина или оцет. След около 15 минути варовикът трябва да се е разтворил и частите да са чисти. Пуснете топлата и студена вода да потекат малко, за да се оттекат други замърсявания. Така евентуално предотвратявате ново, скорошно замърсяване на перлатора. Поставете частите отново на мястото им и завийте пръстена на перлатора внимателно с ръката си. Ако странично през него тече вода, трябва да го затегнете още малко.

 

Внимание: Ако за демонтажа не разполагате с подходящ ключ или гладки месингови клещи, използвайте специален пластмасов ключ или завийте кърпа около водопроводните клещи, за да не надраскате пръстена на перлатора.

 

 

2. Петна от варовик

 

 

Петната от варовик по смесителя не се отстраняват само с оцетен разтвор и лимонена киселина. Може също да върнете блясъка му и като използвате течността за изплакване на съдове в съдомиялната машина. Сложете малко от нея върху влажна кърпа, разтъркайте с нея смесителя, оставете препарата за кратко да подейства, избършете, изплакнете и полирайте. Ако варовиковите отлагания са особено упорити, натопете памук в оцет и го сложете на съответното петно. След 30 минути отстранете памука и премахнете варовика със стара четка за зъби. 

 

 

3. Смяна на смесител

 

Обикновено смесителите се свързват с две меки връзки – за топла и студена вода. Завийте меките връзки отдолу на смесителя и ги прекарайте през дупката на умивалника докато смесителят застане изправен на мястото си.

 

 

Закрепете смесителя отдолу с уплътнителна шайба и гайка (обикновено се съдържат в комплекта) и завийте меките връзки за топлата и студена вода за съответния ъглов вентил.

 

 

4. Задръстени тръби

 

Ако сифонът е запушен с косми и остатъци от сапун, развийте го и ги отстранете с отвертка.

 

Ако тръбата е изцяло запушена, трябва да отвъртите извитата тръба на сифона и да отстраните причината.

 

 

5. Капещи кранове за вода

 

 

Постоянно капещият кран предизвиква не само петна от варовик върху мивката, но и води до ненужен разход на вода. С малко работа този проблем може да бъде решен: Първо спрете водата от ъгловия вентил под мивката и след това махнете врътката на крана. При по-стари модели отворете целия кран и го развийте с водопроводни клещи. С подходящ ключ може леко да развиете вентила. Показва се малко уплътнение – така наречената шайба на крана. С времето структурата и се нарушава и обикновено тя е причината за капенето на крана. Уплътнението е завито с гайка, която може да развиете със съответен ключ.

 

Сменете уплътнението и сглобете частите отново в обратен ред. Намажете допълнително вътрешните резби с малко масло за кранове.

 

 

6. Освежаване на фуги

 

Захабените фуги могат да се освежат лесно – без премахване и ново фугиране. С помощта на боя за фуги във формата на маркер/молив или туба с гъба този ремонт става много бързо. Почистете първо фугите – не трябва да са мазни и да има варовик по тях. Нанесете боята в желания цвят с маркера или гъбата. След като всичко изсъхне, трябва да отстраните излишната боя от плочките

 

 

Подмяна на отделни плочки

 

Първо премахнете фугата около счупената плочка. За целта използвайте ъглошлайф или бормашина с приставка за фрезоване. Внимавайте да не повредите съседните плочки. Начупете я внимателно, парче по парче, с чук и длето. След това отстранете остатъците от фугата. Нанесете дисперсионно лепило за плочки върху плочката и на стената и я поставете върху лепилото (нагласете я и я притеснете). След като лепилото се втвърди, фугирайте плочката.

 

 

 

Готова пастообразна фугираща смес

 

Ако подменяте само една плочка е по-добре да използвате готова пастообразна фугираща смес. Тя се предлага в множество цветове, а тубичката просто може да се затвори и да се използва отново.

 


 

Декоративни плочки за акцент

 

Не избирайте винаги бялото или едноцветното: Поставете акценти и открийте голямото разнообразие на декоративни плочки: в конкретния случай – цветна мозайка.

Вдъхновение ще получите в СВЕТЪТ НА БАНИТЕ в Търговски център BAUHAUS. На големи пана са показани начините на полагане и атрактивно приложение на плочките в дневната и банята. Асортиментът се допълва и с предлаганите от нас подпрозоречни дъски и естествен камък.

 

 

 


Инструменти и материали:

 

  • Водопроводни клещи
  • Четка
  • Кофа
  • Препарат против варовик, лимонена киселина или оцет
  • Боя за фуги
  • Препарат за изплакване за съдомиялна машина
  • Масло за кранове
  • Уплътнител за кранове
  • Ключ
  • Сода