Монтиране на мивка

Начинът на монтаж на всички мивки е универсален (изключение правят някои екстравагантни специални конструкции), което дава възможност всеки сам да направи монтажа. Важно е да монтирате мивката сигурно и здраво на стената, както и на правилната височина. За да е удобна за ползване на всички членове на семейството, важи следното правило: горният ръб на мивката трябва да е на разстояние от 82 до 86 см от пода.

 

 

 

1. Подготовка за монтаж 

 

Първо определете точната позиция на мивката (използвайте нивелир и метър), маркирайте местата на дюбелите и ги задълбайте леко (или ги отбележете с хартиена лепенка).

 

Внимание: Най-добре е при монтажа да сте двама. Единият държи мивката, другият отбелязва мястото на дюбелите.

 

 

Пробийте внимателно дупки на предвидените места с бормашина и свредло за камък (изключете ударната функция). Вкарайте дюбелите в дупките с помощта на чук. След това завийте здраво шпилките в стената.

 

Ако водната инсталация е запушена с тапи, махнете ги и поставете ъглови вентили на тръбите за топла и студена вода. Преди това увийте около резбата тефлонова лента и кълчища за допълнително уплътнение.

 

 

Монтирайте арматурата докато мивката е достъпна от всички страни. Прекарайте връзките за топлата и студената вода през предвидения за това отвор на мивката. Вземете двете подложни шайби, поставете удължената затягаща гайка на щифтовете с резба и завийте до край.

 

 

За да монтирате преливника, прекарайте горната част на изпускателния вентил заедно с уплътнението отгоре през дупката за оттичане на мивката, подложете друго уплътнение отдолу и завийте долната част на вентила. Вземете хоризонталния прът и го монтирайте на арматурата. След това поставете вертикалния и ги свържете здраво.

 

 

2. Краен монтаж 

 

Сега е хубаво отново да сте двама. Поставете мивката на двете шпилки, поставете от долната страна на мивката пластмасовите шайби и гайките и ги затегнете с ключ. Проверете, дали мивката е нивелирана. При нужда я коригирайте.

 

 

Сега може да поставите капачката на сифона и да фиксирате връзката на хоризонталната и вертикална пръчка. Вземете края на сифона и с вече поставена розетка го вкарайте около 5 см навътре в отводнителната тръба. От другата страна на тръбата поставете уплътнение и я завийте в отводнителната гарнитура. Свържете вертикалната и хоризонталната пръчка на сифона с удължителната пръчка и затегнете двата винта. Проверете, дали всичко функционира, като задвижите удължението при смесителя. Накрая свържете меките връзки за топлата и студена вода.

 

 

Уплътняване на резбата с кълчища

 

Първо разрошете кълчищата с метално острие. Поставете няколко конеца перпендикулярно на резбата и започнете да ги завивате внимателно и здраво от вътре навън по нея. За последните навивки използвайте краищата на перпендикулярните конци. След като покриете резбата равномерно с кълчища, нанесете капка уплътняваща паста върху тях, завийте резбата и сте готови!

 

 

Чисти фуги

Ако облепите мястото под и над фугата с хартиена лента, ще се получи права линия. Ако искате прави фуги, но не желаете да облепвате, трябва да нанасяте силикона особено равномерно.

 

 

 


Инструменти и материали:

 

 • Молив или хартиена лента за маркиране на дупките за дюбели
 • Бормашина със свредло за стъкло и фаянс или универсално свредло
 • Чук
 • Шило или старо свредло
 • Гаечен ключ
 • Силикон и пистолет за силикон
 • Дюбели
 • Тефлонова лента или кълчища и изолационна паста
 • Мивка с арматура
 • Водопроводни клещи
 • Нивелир
 • Метър