Облицоване на тераса с естествен камък

Естественият камък е изпробван и траен материал за строежа на пътеки, зидове, стълбища, а в конкретния случай – на тераси. Поставянето му изисква обаче търпение: Ако бетонните плочи имат стандартни размери, то плочите от естествен камък са начупени, имат неравномерни ръбове и различни височини. Това означава, че трябва да избирате всяко парче по отделно, да го поставяте и изправяте с нивелира. Затова пък, така облицованата тераса, е много трайна и красива.

 

 

1. Подготовка на основата 

 

В конкретния случай за здрав фундамент служи бетонна плоча. За целта на мястото на терасата трябва да изкопаете около 30 сантиметра дълбока дупка, да трамбовате добре пръстта и да направите кофраж от дъски (височината му да е колкото ще бъде бетонната плоча). Предвидете наклон (1 до 2 процента) от къщата към градината.

 

Сложете първо един 3 сантиметров пласт чакъл, покрийте го с фолио и поставете отгоре армираща мрежа. После залейте отгоре около 15 сантиметра бетон, който трябва да завършва наравно с кофража. Бетонната плоча, покрита с найлон, се оставя да изсъхне, като от време навреме се полива с вода. След около седем дни се нанася изолацията и може да започнете с лепенето на естествения камък.

 

 

 2. Полагане на естествен камък в дебел слой лепило

 

Първо забъркайте устойчиво на замръзване лепило за естествен камък - само толкова, колкото може да употребите в рамките на един до два часа. Започнете полагането до стената на къщата. Нанасяйте лепилото поетапно на бетона, а също така слой от 15- 20 мм на камъка. Лепете камък по камък и ги зачуквайте внимателно с гумен чук в лепилото. Проверявайте с нивелир, дали се получава равна повърхност – при нужда, зачуквайте някои плочи по-дълбоко. 

 

Отстранявайте излишното лепило веднага с мистрия. След като поставите всички плочи, изметете терасата и почистете камъните с вода и гъба.

 

След ден вече може да стъпвате на терасата.

 

 

 

Рязане на каменни плочи

Рязането на каменни плочи – от бетон, клинкер или естествен камък –обикновено не става с механични инструменти. Най-подходящ за това е ъглошлайфът. На него могат да бъдат поставени най различни приставки. За рязане на бетонни плочи обикновено е достатъчен нормален диск за рязане на камък. Диамантените дискове са идеални за рязане на естествен камък или може да ползвате професионална машина за мокро рязане.

 

Внимание: Антифони, защитни очила, маска против прах, хубави работни ръкавици и работни обувки с метално бомбе са задължителни при рязането на каменни плочи!

 

 


Инструменти и материали