Оформяне на градината с каменни кашпи

1. Стабилна основа

 

Първо маркирайте с помощта на въже или градински маркуч по продължение на зида, укреплението на склона или терасирана леха тяхната форма. По очертаната линия направете около 40 сантиметров изкоп, върху който първо се трамбова около 15 сантиметров слой мозайка или чакъл за предпазване от студа и върху него се изливат минимум 10 сантиметра бетон.
 

Внимание: Ако искате да изградите висока стена, трябва да съобразите с това и дълбочината на вашия фундамент. При зид с височина повече от 1 метър изкопът ви трябва да е минимум 80 см, а бетонният слой поне 20 см.

 

 

 

2. Разположение на каменните кашпи

 

Най-долния ред кашпи наредете върху земно-влажен бетон. Те трябва да са заровени приблизително до половината. Използвайте за това гумен чук. Опънат канап ще Ви помогне да се ориентирате при подреждането на кашпите. Не забравяйте да оставяте между тях фуга от около 5 мм, която да обира евентуални неравности по тях.

 

Следващите редове се поставят на сухо, директно върху първия, леко изтеглени назад Евентуални разлики във височината ще изравните по-късно с цимент или пясък. Накрая напълнете отделните кашпи с пръст и засадете желаните от вас растения.

 

 

3. Хубав наклон

 

Показаните примери илюстрират начина на поставяне на редовете от единични или двойни каменни кашпи. Трябва да ги подредите стабилно под наклон от 80 респективно 70 градуса.
Бетон

 

При малки проекти е най-добре да използвате готов бетон. В BAUHAUS може да закупите лесни за транспортиране чували от 25 кг, които трябва да забъркате (според предписанието на производителя) само с вода.
 

Можете, разбира се, и сами да забъркате вашия бетон. При това е важно използването на правилните количества цимент, пълнеж (пясък или чакъл с едрина между 16 и 32) и вода. Съществува формула за т.н. универсална смес (за малки фундаменти, градински плочи и стъпала), която гласи: 1 част цимент, 4 части пълнеж, 0,5 литра вода.
 

Бъркане на бетон: Разбъркайте добре сухите съставки. Постепенно добавете водата, докато бетонът придобие пастовидна консистенция. Земно-влажен означава, че бетонът е леко стегнал и още влажен, но не и течен.

 Инструмент и материали: