Етажерка за подправки и билки на терасата

Дали да е тясна етажерка на балкона или по-широка във формата на стълба на терасата – размерът и формата на вашия цветарник може да определите индивидуално. За целта измерете мястото, където ще бъде поставена и вземете решение за броя на стъпаловидните рафтове и тяхната ширина. Различните по ширина летви правят конструкцията по-тясна на върха и така растенията на всички етажи получават достатъчно светлина. Благодарение на подвижни панти може да сгъвате и прибирате етажерката за подправки през есента.

Внимание: За изработката на вашата стъпаловидна етажерка може да закупите летви с точни размери от асортимента на BAUHAUS или ги дадете за разкрояване в отдел Разкрой на дървен материал.

 
 

 

 

1. Странични подпори и рафтове за съхранение

 

По примера на стълбата, етажерката за подправки има по две рамена и няколко напречни летви за закрепване на рафтовете. Завийте за задния крак, който ще стои перпендикулярно на пода, с подвижна панта предния по-къс. За по-голяма стабилност на конструкцията изрежете края на предния крак косо и го изравнете на една линия със задния.

 

 

Изрязаните краища на летвите загладете с фина шкурка. При това може дори леко да ги заоблите.

 

 

Поставянето и закрепването на подвижните рафтове става на два етапа: Рафтовете се закрепват здраво с дюбели за задния крак, а отпред се подпират свободно на кръгли дървени пръчки с възможност да се свият по всяко време. Измерете дълбочината на най-широката дъска на най-долния рафт. Поставете рамото на етажерката да легне на пода и разтворете краката така, че да можете да поставите летвата на рафта перпендикулярно на краката и да се подава отпред с 3-5 см. Задният ръб на рафта и задният крак трябва да са на една линия. Отбележете контурите на летвата от вътрешната страна на краката и маркирайте в центъра на очертанието на задния крак мястото за завиване на дюбела.

Предната част на рафта се поставя върху дървена кръгла пръчка, която се завива в средата на очертания контур на летвата на предния крак. За да получите хоризонтална повърхност, трябва да измерите точно местата за фиксиране на рафтовете. За целта измерете точното разстояние до долния ръб на дъската на рафта и извадете от него радиуса на пръчката. Така ще намерите точното място за закрепване на рафта.

По този начин ще монтирате и по-горните рафтове. За по добър вид, внимавайте всички рафтове да се подават по равно отпред. За по-добра стабилност се препоръчва поставянето на дървена кръгла пръчка над горния ръб на задните крака, която да ги свързва.

 

Завийте освен това малки метални ъгли от долната предна страна на рафта, които да пречат на рафта да се изплъзва от дървената пръчка.

 

 

Преди окончателния монтаж направете първо всички дупки. Пробивайте бавно, за да не се пукне дървото.За дюбелите на задния крак използвайте свредло 8 мм. Дълбочината на дупката зависи от дължината на дюбела: Една част от него ще е забита в крака, а другата в плоскостта на рафта. Винтовете – 60 мм за закрепване на кръглите пръчки преминават хоризонтално от външната страна на рамото към напречниците, като при това предния крак трябва да се пробие изцяло. За целта се нуждаете от по-малко свредло.

Внимание: За по-точен монтаж може да пробиете дупки предварително в средата на диаметъра на кръглите пръчки.

 

 

 

2. Краен монтаж на етажерката за подправки

 

Сложете едното рамо с вътрешната страна нагоре на пода. Капнете лепило в предварително направените дупки и навийте дюбелите до средата. Докато лепилото съхне, завийте отвън края на кръглата пръчка за предния крак. След като изсъхне лепилото сложете всички рафтове перпендикулярно върху дюбелите.Тази част от дюбела трябва да е без лепило, за да може после да сгъвате етажерката.

 

Преминете сега към второто рамо: Залепете отново дюбелите с лепило за задния крак. След това поставете рамото върху вече прикрепените рафтове и завийте дървените пръчки. Сега може да изправите конструкцията.

 

 

Накрая лакирайте дървената етажерка за да я направите устойчива на външни влияния. Ако искате, може да разкрасите вашата етажерка като я боядисате цветно. Освен това може да завиете метални скоби отвън на краката, на които да окачвате саксии или инструменти.

 


 

Изработка на спирала за подправки и билки

 

Повечето подправки и билки се развиват добре на слънчеви места с пропусклива почва. Много от средиземноморските видове се развиват добре и без допълнително наторяване. Още по-добре виреят тези пикантни, вкусни и често лековити растения върху добре подготвени хумусни почви. Някои видове се развиват добре на сенчести и влажни места.

 

Ако желаете да отглеждате във вашата градина подправки и билки виреещи при различни условия и почви, е препоръчително да си направите спирала или охлюв за отглеждането им. Върху маркирана линия изградете суха, постепенно растяща стена в спираловидна форма и я запълнете с пръст. Блатиста или водна зона може да разположите в южната част на спиралата, примерно на границата с малко изкуствено градинско езерце. В тази част обогатете почвата допълнително с тор. В по-горната част на спиралата смесете пясък в почвата. А на върха се поставя варовик в пръста. Така се обособяват различни зони (водна, влажна, нормална и суха), в които различните растения виреят добре.

 

 • Подправки за водната зона: кресон, крайпоточно великденче или цитратна мента
 • Подправки за влажната зона: кервел, див лук, див чесън и магданоз
 • Подправки за нормалната зона: кориандър, риган, дребна динка, тученица, исоп или маточина
 • Подправки за сухата зона: градинско къри, лавандула, майоран, градински чай или мащерка

 

 

Разсаждане на подправки и билки

 

За разсаждане и размножаване (най-добре през пролетта) са подходящи по-стари коренища  с повече разклонения (примерно черен оман, девесил, исоп и риган). С разсад се размножават розмарин, лавандула или пелин, а с коренни израстъци различните видове мента. Чрез издънки се размножават някои видове мащерка.


 

 

Инструменти и материали 

 

 • Бормашина респективно винтоверт с набор от свредла
 • Дъски за стъпала, брой и размер по желание
 • Дървени дюбели и винтове за монтаж
 • Лепило
 • Лак за дърво
 • Дървени греди (4 броя с желаната дължина) за странична подпора
 • Сгъваем метър
 • Дървени кръгли пръчки с диаметър 20 мм – равен брой на рафтовете
 • Шкурка
 • Електрически пробивен трион и потапящ циркуляр
 • 2 подвижни панти
 • Малки метални ъгли – равен брой на рафтовете