Пейка от габиони

Габионите са метални кошове от неръждаема мрежа, които се запълват с камъни и са на добра цена. Преди години са се използвали предимно за укрепване на склонове. Днес служат най-вече за изработката на декоративни елементи като кътове за сядане, места за барбекю или пейки в градината. С помощта на спираловидна тел, която се доставя заедно с габионите, могат да се свържат множество такива коша един с друг. Който желае, може да вгради осветление в тях и така да създаде приятна атмосфера на изградената в съседство дървена тераса.
Пейката от габиони е само един от елементите, които са заложени в съветите на BAUHAUS за оформяне на семейната градина. Там също може да прочетете как да направите голяма дървена тераса, дървена пътека, пясъчник, да затревяване с чим и да павирате пътека с павета от естествен камък.

 

1. Предварителен монтаж на габионите

 

Основата, върху която трябва да бъдат поставени габионите, първо се трамбова, а после се застила с пласт дребен чакъл. Сега свържете поцинкованите съставни части на кошовете с приложените спиралите.

 

 

2. Пълнене на габионите

 

За пълнеж изберете устойчиви на замръзване камъни, които също трябва да са по-големи от растера на мрежата на кошовете. В конкретния случай е използван базалтов камък.

Наредете камъните старателно, особено по повърхността, за да може после седалката да прилепне добре.

 

 

Ако желаете, може да интегрирате осветление в градинската пейка. За целта прекарайте електрически кабел, когато запълвате габионите с камъни.

 

 

 

Остана да направите само седалка на пейката – в случая от същите летви от лиственица, от които е направена терасата – и да я поставете върху габионите.

Сега вече имате удобна градинска пейка, която същевременно огражда терасата и тревната площ.

 

 

 


Изчисляване на необходимото количество камъни

Колко килограма камъни са ви необходими, за да запълните габионите, може да изчислите със следната формула:

В x Д x Ш (мм) / 10.000 x 0,016

Пример: Пейка от габиони с размери 46 см х 100 см х 30 см (В х Д  х Ш):                    460 х 1.000 х 300 / 10.000 х 0,016 = 22,08 кг 

 


 

Инструменти и материали:

  • Дъски за седалката според нуждите
  • Габиони според нуждите
  • Камъни за запълване на габионите
  • Осветление (по желание)