Подготовка на основата за стенни покрития

Не всяка стена, дали в стаята, стълбищнoто пространство или в мазето, е подготвена добре за директно лепене на тапетите. За ново боядисване или за нова мазилка на вътрешните или външни стени също е необходима подготовка на стената. Повърхности с различни абсорбиращи свойства трябва да се третират първо с грунд. Ако има откъртени парченца ги отстранете с четка. Пукнатините се шпакловат, неравностите се заглаждат с шкурка. Проверете и подгответе добре основата, за да се наслаждавате дълго на облицованите от Вас стени.

 

 

 

1. Отстраняване на старите пластове

 

Отстранете първо старите пластове от стените - измийте старите пластове боя или ги изстържете от стената, също така ако има и стари разтвори и байцове.

Лаковете се почистват добре с пистолет за горещ въздух.

Старите тапети се надупчват с бодлив валяк и се нанася разтвор за сваляне на тапети с четка или пръскачка.

 

 

След като оставите разтвора да подейства (следвайте указанията на производителя), просто издърпайте тапетите от стената. На места, където не искат да се отлепят, ги съборете с шпакла.

 

 

Стенни и таванни панели от стиропор се свалят най-добре с шпакла или електрическо стъргало.

 

 

 

2. Заглаждане на неравностите и шпакловане на пукнатините

 

След като свалите от стената старото покритие, изчистете първо с четка грубите остатъци. Видимите неравности (примерно от лепило) загладете с електрическа машина за шлайфане. Ако откриете пукнатини в мазилката, шпакловайте ги.

 

 

3. Грундиране на основата

 

Така подготвените чисти повърхности на стените се грундират. Грундът регулира абсорбиращите качества на основата и помага за по-добрата здравина на лепилото или мазилката.

 

Внимание: Когато нанасяте първо грунд, а после лепило или мазилка съблюдавайте, дали са съвместими един с друг и дали могат да се употребяват заедно. Трябва да знаете, че грундирането на стените ще Ви улесни при следваща смяна на тапетите.

 

 

 

Отлепяне на тапети с пара

 

Удобно, лесно и сигурно може да свалите здраво залепналите тапети с уред за разлепване на тапети на с пара.

 

 

Материали и инструменти