Поставяне на метална ограда

 1. Планиране, измерване и подготовка

 

След като изберете металната оградна система, може да започнете с работата. Установете точното място, където ще минава оградата и това на металните коловете, маркирайте го с колчета и канап.

Изкопайте дупки за фундамента с лопата - в конкретния случай паната са с широчина 200 см, дупките за фундамента трябва да са на разстояние от 202 см, с размери 30 х 30 см и дълбочина 50 см.

 

 

2. Монтиране на основните елементи

 

Поставете паната върху равна повърхност и ги свържете от ляво и от дясно за металния кол с монтажни скоби.

 

 

Излейте около 10 см земноводен готов бетон в дупката за фундамента и поставете монтирания ограден елемент.

 

Нивелирайте всичко и го укрепете с временна конструкция, след което запълнете докрай дупките с бетон и ги затъпчете.

 

 

Останалите елементи се свързват като, следвайки вашата маркировка, закрепите следващото паното за вече поставения кол и след това го бетонирате.

 

 

 

 

3. Скъсяване на пана

 

Ако някое от паната е по-дълго, може да го скъсите по следния начин: Измерете точно, подложете мястото за рязане с дървена греда и го срежете с ъглошлайф. За да предпазите изрязаната решетка от ръжда, я напръскайте с лак ( в случая: номер на цвета е RAL 6005).

 

 

 

4. Монтиране на оградно пано към стена

 

Ако трябва да монтирате оградно пано на стена ( примерно на гараж), трябва да го огънете на 90 градуса. За целта изрежете с ъглошлайф пръчките на биговката на мястото на огъване.  След това сложете летва и извийте под прав ъгъл паното по нея.

 

Така извития ограден елемент фиксирайте със специален ъгъл от неръждаема стомана за стената.

 

 

 

5. Монтиране на градинска врата

 

 

Първо сложете бравата и дръжката на вратата и бетонирайте страничните греди (нивелирайте ги добре). Поставете пантите и разпънните гривни върху гредата и ги завийте от задната страна.

 

 

 

Поставете градинската врата и я закрепете за гредата с помощта на два гаечни ключа.

 


Затревяваене

Ако поставяте оградата върху затревена площ, постарайте се при изкопаване на дупките за фундамента да изрежете и запазите парчето с трева, което ги е покривало. След като поставите цялата ограда, може да възстановите тревната площ и да скриете бетонните фундаменти, като поставите изрязаните парчета трева върху тях.

 

 


 

Инструменти и материали: