Съвети за покупката на стълба

Дали за боядисване на тавана или за смяна на крушката - понякога в домакинството ни се налага да се качим на високо. За такива дейности в дома и за по-амбициозните домашни майстори идват на помощ най-различни видове стълби. Гледайте още при покупката на стълбата, да е изработена от здрав материал и проверете, дали можете да се справите с нейното поставяне и транспорт. Същото така е важно, формата и големината и да отговарят на Вашите нужди.

 

 

 

1. Правилната стълба за всяка дейност

 

Първо трябва да решите за какво Ви трябва стълбата: за работа на открито или закрито, за работа на покриви, дървета, за домакинството или за професионална употреба? Каква височина искате да достигнете с нея? Тези въпроси трябва да Ви ръководят при избора на правилната стълба. Избраният продукт трябва да има TÜV/GS-знак и да е направен по международната норма ЕН 131.

Внимание: Най-честите причини за злополуки са използването на стълбите не по предназначение, употребата на повредени такива или несъобразяване с предписанията за сигурност.

 

Има две основни категории стълби: домакински стълби с дълбочина на стъпалата около 80 мм за качване само от едната страна – виж картинката в ляво. Строителните стълби са с дълбочина на стъпалото около 30 мм. Най-често срещаните модели са правите стълби от една част, прави разтегателни стълби от две или три части, стълби от три чати с много-функционално предназначение, двойно стоящи стълби или телескопични такива с най-различна изработка.

 

 

За домакинството се използват обикновено малки сгъваеми или съвсем обикновени стълби с три стъпала. На широките стъпала може да се стои удобно и по-дълго време, а извитото рамо служи като ръкохватка. Независимо дали ще изберете малка или голяма стълба - и двата модела могат да се сгънат и да се приберат в шкаф.

 

 

За амбициозните домашни майстори също има подходящи стълби. Някои модели разполагат със стъпала с широчина от 125 мм - за особено голяма стабилност.

 

За тези, които желаят да се качат наистина високо - примерно да работят по фасадата – са подходящи полупрофесионалните многофункционални стълби. Те могат да се използват като прави, но също така и като свободностоящи.

 

Внимание: Правите стълби се поставят до стената под ъгъл от 70 до 75 градуса, за стабилност в долната част.

 

 

 

2. Как да работим безопасно на стълба

 

 1. Разгледайте добре нарисуваната на стълбата нагледна схема - тя показва накратко, как да използвате правилно стълбата.
 2. Поставяйте стълбата на стабилна, равна и нехлъзгава повърхност - ако е необходимо използвайте разширение за краката.
 3. Поставяйте стълбата под правилен ъгъл - той трябва да е в порядъка на 70 до 75 градуса.
 4. Уверете се, че стълбата е достатъчно дълга - тя трябва да стърчи поне с метър над мястото, където искате да слезете.
 5. Стълбата трябва да е непременно чиста (не трябва да е мокра и мазна). Освен това при работа на стълба трябва да носите стабилни обувки.
 6. Избягвайте особено рискови движения, по-добре е да местите стълбата по-често.
 7. Пазете се от електрически жици.
 8. Не претоварвайте стълбата.
 9. Не облягайте стълбата на подвижен или чуплив материал, а само на стабилни предмети.
 10. Не препречвайте достъпа до стълбата.
 11. Когато работите на улицата, подсигурете стълбата допълнително.
 12. Носете инструментите си само в подходящи чанти/джобове, така че ръцете Ви да са свободни, а и за да не изпуснете нещо.

 

 

Скелета

 

При работа на по-големи площи по къщата и по фасадата са по-подходящи скелетата, които са значително по-сигурни от нормалните стълби. С помощта на платформи някои от многофункционалните стълби могат да се превърнат бързо в подвижно скеле.

 

В BAUHAUS може да вземете под наем универсални и приложими на много места скелета.