Тръби и тръбопроводи

Не всички дейности по санитарната инсталация е позволено да извършвате сами! При ново строителство връзките с водопроводната инсталация са свързани от съответното ВИК с Вашия водомер. Задача на водопроводчика е да свърже тръбите за топлата вода с котела в мазето и да прекара тръбите по щранговете за отделните етажи. При драстични промени във Вашата инсталационна система и при основни ремонти е хубаво да се посъветвате с професионалист.

 

Не всички дейности по санитарната инсталация е позволено да извършвате сами! При ново строителство връзките с водопроводната инсталация са свързани от съответното ВИК с Вашия водомер. Задача на водопроводчика е да свърже тръбите за топлата вода с котела в мазето и да прекара тръбите по щранговете за отделните етажи. При драстични промени във Вашата инсталационна система и при основни ремонти е хубаво да се посъветвате с професионалист.

 

 

1. Тръби за чиста вода

 

Целта на всяка санитарна инсталация е да докара чистата водата до източниците на ползване като мивка, вана, душ, тоалетна и др. Водопроводчикът е прекарал тръбите за топлата вода от мазето през вертикалните щрангове до отделните етажи на сградата. От там те трябва да се прекарат до предвидените за това места в жилището.

 

При избора на тръбите за чистата вода съблюдавайте техните сертификати и качество. Чистата вода трябва да потече от крана годна за пиене и затова тръбите не трябва да съдържат вредни вещества.

 

Пластмасовите тръби – от полиетилен (PE-X-тръби, преди VPE) -  са устойчиви на корозия, леки, с топло- и шумоизолиращи свойства, а освен това са лесни за монтаж и от непрофесионалисти. При различните системи тръбите биват вкарвани една в друга, навивани, пресовани или лепени. Единственият инструмент, от който се нуждаете, е обикновено ножица за рязане на пластмасови тръби.

 

Внимание: При системата „тръба в тръба“ водните тръби се поставят в друга защитна тръба за по-добра топло- и шумоизолация и против образуването на кондензация.

 

Така наречените фитинги (на картината – ъглов елемент) спомагат за свързването на медни тръби. Чрез тях тръбите могат да се пригодят към даденостите на водопровода (да се направят разклонения, смяна на диаметър и др.)

 

 

За да прекарате тръбите за чистата вода на желаните места, се нуждаете от колекторни кутии (по една за топлата и студената вода). За монтажа в показания случай трябва да поставите накрайник от неръждаема стомана в тръбата. След това вкарайте тръбата с натиск във фитинга на колекторната кутия, като при това трябва да преодолеете две точки на съпротивление.

 

При връзки с резба вкарайте тръбата заедно с фитинга и ги закрепете плътно с покриваща гайка (на картината – странично свързано казанче за тоалетна).

 

 

2. Вътрешни отводнителни тръби

 

Мръсната вода трябва да се отведе в канализацията. Така наречените главни канализационни тръби (кафяво-оранжеви на цвят) са заровени в основите на сградата и отвеждат отпадните води в канализацията.За отвеждането на отпадните води вътре в сградата се използват така наречените НТ-тръби. Те са устойчиви на висока температура и според нуждите се предлагат в различни размери и форми (дъги, разклонения и др.)

 

HТ-тръбите за вертикално отвеждане на отпадните води трябва да са с номинална ширина от 110 мм. Хоризонталните отводни тръби, които отвеждат към вертикалните се продават в размер от 40 до 110 мм. За тоалетна чиния (с 9-литра казанче) са предвидени НТ-тръби с 100 мм ширина. За мивка се използват в диаметър 40 мм, за душ и вана 50 мм, пералнята (6-12 кг) трябва да е свързана с тръби от 50 до 70 мм. За кухненска мивка с връзка за съдомиялна машина трябва да се предвидят тръби с диаметър 50 мм.

 

 

Закрепването на НТ-отводни тръби за пода се осъществява с шумоизолирани скоби. Отделните тръби се вкарват една в друга, като уплътненията  са предварително монтирани.

Наклона на лежащите отпадни тръби трябва да е около два сантиметра на един метър. Проверявайте постоянно наклона с нивелир.

Връзките и разклоненията не трябва да са в посока обратна на оттичането и не трябва да се правят под ъгъл от повече от 45 градуса. Връзките с вертикалните тръби трябва да са под ъгъл от 88 градуса.

 

 

 

Уплътняване на резбата с кълчища

 

Първо разрошете кълчищата с метално острие. Поставете няколко конеца перпендикулярно на резбата и започнете да ги завивате внимателно и здраво от вътре навън по нея. За последните навивки използвайте краищата на перпендикулярните конци. След като покриете резбата равномерно с кълчища, нанесете капка уплътняваща паста върху тях, завийте резбата и сте готови!