Визуална защита за терасата

На собствената тераса всеки иска да се наслаждава на личното си пространство. С елементите за визуална защита от устойчиво на природните условия дърво може да направите, закътан от погледи и от вятъра, удобен кът, където да се наслаждавате на слънцето.

 

Внимание: Използвайте за изработката само неръждаеми винтове и елементи, за да не се оцвети дървото.

 

 

 

1. Планиране и подготовка

 

Първо премислете добре какъв вид визуална защита желаете и дали искате да интегрирате в нея някакви декоративни елементи. За да измерите точно реалните външни размери (широчина) на отделните елементи на визуалната защита добавете към реалните размери поне по два сантиметра за монтажа на всеки елемент, които са необходими за поставянето на свързващите части - това означава по един сантиметър от ляво и отдясно до съответната греда. На тази база изчислете размерите на цялото съоръжение за визуална защита, като не забравяйте да прибавите към общия размер широчината на гредите и да уточните тяхната позиция.

Внимание: Монтирайте елементите за визуална защита на разстояние минимум 5 сантиметра от земята – по този начин се предпазват от контакт с водата, което води до по-бързо увреждане.

 

 

2. Поставяне на планки за гредите

 

След като изберете визуалната защита за вашата тераса, може да започнете с изграждането и: Маркирайте с колчета и канап разположението на оградата и точната позиция на всички греди.

 

Изкопайте дупки и направете стъпки от бетон. Върху тях фиксирайте с дюбели планките за гредите.

 

 

 

3. Изправяне и монтиране на гредите 

 

След като завиете всички планки, поставете гредите една по една между тях и ги нивелирайте. Препоръчително е да работите по двойки, за да може да поставите гредите под точен отвес. След това ги фиксирайте с винтове за планките. Първо се уверете дали гредите са с еднаква височина и след това завийте винтовете докрай.

 

 

 

4. Подготовка и монтаж на надлъжните греди

 

Поставете надлъжните трегери на покривната конструкция на земята и маркирайте позицията на гредите както и на ъгловите и кръстни сглобки (съблюдавайте правия ъгъл).

 

Направете множество разрези с трион на местата за ъглови и кръстни сглобки и отстранете нарязаното дърво с помощта на длето. Пробийте с плоско свредло дупки за крепежните елементи на гредите и направете пробив с кръгло свредло на напречните греди.

 

Поставете ги върху вертикалните и завийте винтовете във вече подготвените дупки.

 

 

 

5. Поставяне на елементите за визуална защита

 

След като изградите основната конструкция, може да поставите елементите за визуална защита. За монтажа им използвайте два камъка или трупчета за постигане на приблизителната височина. За постигането на точната височина използвайте допълнително клинове, които придават временна стабилност.

 

За закрепването на паната към гредите използвайте метални ъгли: Завийте металния ъгъл отгоре на паното в горната част и в страни в долната. Четири метални ъгъла са достатъчни за закрепването на едно пано - който иска да се подсигури допълнително трябва да използва шест.

 

 

 

6. Поставяне на декоративните греди на перголата и на вратата

 

Накрая завийте декоративните греди на перголата. Те изглеждат добре и около тях могат да се увиват растения. 

 

Вратата закрепете отвън с три панти. За затварянето и може да използвате най-обикновено резе.

 

 

Бангкирай

 

Конкретния пример за визуална защита е изработен от елементи от бангкирай. Това твърдо и стабилно дърво е много устойчиво и не се влияе от външните условия. Навън издържа около 20 години - затова е оптимално за направата на тераси, балкони и пътеки. От дъжда и вятъра дървото придобива с течение на времето сребристо-сива патина. За да избегнете това, трябва да намажете дървото със специални масла. Редовното третиране удължава живота на дървения материал.

 

 

 

Инструменти и материали