Всичко за тапетите

С различните колекции тапети може да декорирате Вашия дом в най-различни стилове. Преди да закупите тапетите, трябва да сте наясно, какъв ще е стилът, цветът и шарката, с които ще декорирате Вашите стени, защото тапетите могат оптически да повлияят на разпределението, височината на помещението и на светлината в него. Освен това, изборът на правилните инструменти е гаранция за прецизна работа. Всичко, което Ви е необходимо за лепенето на тапети, може да намерите в BAUHAUS.

 

 

1. Видове тапети

 

Преди да се спрете на цвета и шарката на тапетите, трябва да изберете, според предназначението им, материала и повърхностното им покритие. Особено популярни напоследък са тапетите от флис. Дори и при силно навлажняване флис тапетите се режат лесно и се лепят по лесен начин на стената (лепилото се нанася на стената, а не на тапета). Освен това, материалът, от който са направени, е толкова стабилен, че покрива пукнатини по стените, без да се уврежда.

 

Структурните и виниловите тапети имат специално покритие и са много устойчиви (примерно за кухня или баня).

Леки топлоизолиращи свойства поради кадифената си повърхност имат текстилните тапети. Тяхното лепене е по-специфично, защото им трябва по-дълго време да се навлажнят и повърхността им може бързо да се увреди.

 

 

2. Влиянието на цветовете и формите върху помещението

 

Стаята изглежда по-ниска ако поставите тапети с хоризонтални шарки, не ги залепите до тавана, а оставите широка лента на стената (евентуално с бордюр), облепите тавана в тъмен цвят и насочите осветлението към пода.

 

Помещението изглежда по-високо ако изберете вертикална шарка, залепите тапета до тавана, облепите тавана в много светъл цвят и поставите допълнително осветление.

 

Стаята добива по-голям вид ако облепите едната стена в цвят придаваща дълбочина (сини или синьо-зелени нюанси), страничните стени в светли цветове, а тавана с тапет с надлъжни ленти. Голямата стая изглежда по-малка посредством диагонални или големи шарки, както и ярките цветове.

 

 

Помещението изглежда винаги по-голямо ако използвате светли тапети, едноцветни или с малки шарки, ако поставите на декоративна стена (без врата и прозорци) голяма шарка, ненатрапчива шарка в каре или с лъскав ефект. Използвайки светъл тапет може да уголемите оптически еркерa или мансардата.

 

 

3. Изчисляване на необходимото количество тапети

 

Необходимото количество тапети може да изчислите лесно със следната формула. Стандартната ролка тапети (0,53 х 10,05 м), така наречената европейска ролка, е достатъчна за облепването на пет квадратни метра стена. Умножете обема на помещението по височината и разделете резултата на пет. Така ще изчислите колко ролки тапети са Ви необходими. Не вадете квадратурата за врати и прозорци от общата, тъй като ще се загуби материал при рязането (тази резерва е особено важно при големи шарки).

 

 

4. Лепило за тапети

 

За да не се отлепя тапета от стената трябва винаги да използвате правилното лепило. Обикновеното лепило е подходящо за гладки хартиени тапети. За модерните тапети от флис има специално лепило, което се нанася директно на стената. Много тежките и водоустойчиви тапети (винилови или релефни тапети) се поставят също със специално лепило. Лепилото за рауфазер тапети е много водоустойчиво и тапетът остава залепен на стената дори след боядисването му. Ако използвате уред за нанасяне на лепило, трябва да знаете, че за него има също определен вид.

 

Винаги се съобразявайте с изискванията на производителя на тапети.

 

 

 

Грундиране с лепило

 

Преди да започнете да лепите тапетите, трябва да грундирате стените, за да намалите абсорбиращата способност на основата. За целта е достатъчно да нанесете разредено обикновено лепило за тапети ( съотношение 1:80). На много силно абсорбиращи гипсови замазки или гипскартон трябва да нанесете специален грунд.

 

RAL знак за качество

 

При покупката на тапети следете за наличието на RAL- знак за качество. Той означава, че качеството на продукта се следи от външни инстанции и при производството му не са употребени бои, които съдържат тежки метали, леки летливи омекотители, хлорофлуоровъглеводороди, олово, кадмий, винилов мономер както и хлорирани и ароматизирани разтворители 

 


Инструменти и материали