Боядисване на стени и тавани

1. Подготовка на основата

 

Само гладката и суха повърхност е годна за боядисване. За целта отстранете старите пластове боя, ако има такива, и отлепените тапети. Най-добре е да шпакловате неравностите.

Как се подготвя професионално основата, може да прочетете в съветите на БАУХАУС за подготовка за стенни покрития.

 

 

 

2. Правилната боя

 

За боядисване на стени най-подходящи са дисперсионните бои: Те се предлагат с различно качество и степен на гланциране. Освен това са устойчиви на стареене, не се напукват често, пропускат парата и могат да се нанасят многократно една върху друга  -  това е възможно дори при много ярки цветове. Все пак не трябва да ги нанасяте директно върху стари бои на силикатна и варова основа (първо трябва да забършете повърхността и да я грундирате). Заедно с дисперсионните бои за вътрешни помещения са подходящи също и боите на варова основа. Може даже да си ги забъркате сами като смесите вар, вода, оцветител и лепило за тапети.

 

За да сте сигурни, че боята покрива добре и няма да избелее само с едно допиране до стената, следете за европейския стандарт (EN 13 300). Той гарантира качеството на боята. Боите са разделени по класове според качеството: Клас от 1 до 4 за покривни качества -  като 1 е за най-добри, а 4 за най-слаби и клас от 1 до 5 за устойчивост при влажно почистване – като 1 е за най-голяма, а 5 за най-малка. 

 

 

 

3. Как се боядисва правилно

 

Облепете с хартиена лента и евентуално фолио всичко, което трябва да предпазите от боята (касите на вратите, пода и др.). Разбъркайте добре боята – независимо дали е цветна или бяла.

 

 

Започнете с боядисването: За ъглите и тесните ивици използвайте четка със съответен размер. Тесните участъци от стената ( над прозореца) ще боядисате по-равномерно използвайки валяк с малка ролка.

 

Внимание: Използвайте качествени валяци и четки, които измивайте преди употреба. Освен това можете да прекарате четката през шкурка -  така няма да падат косми по време на работа.

 

 

 

Големите повърхности боядисвайте с валяк – мокро в мокро, като започнете от едната страна до другата без прекъсване, за да избегнете петна. Минете два-три пъти от горе надолу по един път хоризонтално към всяка страна и последно още веднъж от горе надолу.

 

Прекарвайте ролката през решетка, за да не хабите боята. За тавана използвайте валяк с телескоп. Така може да боядисвате по-равномерно и спокойно отколкото качени на стълба.

 

 

 

Вдъхновение и индивидуален тон

 

Не знаете кой цвят да изберете? За да улучите правилния за вас нюанс, оставете най-добре да тонират вашата боя, която може да занесете веднага в къщи. Независимо дали става въпрос за лак, акрилна боя, латекс или бои за импрегниране на дърво, дали за силиконова или силикатна фасадна боя – всичко може да намерите в центъра за бои на BAUHAUS.

 

 


 

Инструменти и материали: