Боядисване на стени и тавани

Боята не само разкрасява стените на Вашето жилище. Тя може оптически да промени помещението. Дългите и тесни коридори изглеждат по-къси, когато боядисате късата стена в тъмен цвят. Светлите пастелни цветове могат да направят малката стая да изглежда доста просторна. Каква боя да изберете и как да я нанесете правилно върху стената, ще научите тук.

 

 

 

 

1. Подготовка на основата

Само гладката и суха повърхност е годна за боядисване.

За целта отстранете старите пластове боя или тапети, ако има такива. Най-добре е да шпакловате неравностите.

Kак да подготвите професионално основата, може да прочетете в съветите на BAUHAUS за подготовка за стенни покрития.

 

 

2. Правилната боя

За боядисване на стени най-подходящи са дисперсионните бои. Те се предлагат с различно качество и степен на гланциране. Освен това са устойчиви на стареене, не се напукват често, пропускат парата и могат да се нанасят многократно една върху друга  -  това е възможно дори при много ярки цветове. Все пак не трябва да ги нанасяте директно върху стари бои на силикатна и варова основа (първо трябва да забършете повърхността и да я грундирате). 

 

За да сте сигурни, че боята покрива добре и няма да избелее само с едно допиране до стената, следете за европейския стандарт (EN 13 300). Той гарантира качеството на боята. Боите са разделени по класове според качеството: Клас от 1 до 4 за покривни качества -  като 1 е за най-добри, а 4 за най-слаби и клас от 1 до 5 за устойчивост при влажно почистване – като 1 е за най-голяма, а 5 за най-малка. 

 

3. Защита от боя

Облепете с хартиена лента и евентуално фолио всичко, което трябва да предпазите от боята (касите на вратите, пода и др.).

 

Разбъркайте добре боята – независимо дали е цветна или бяла.

 

3. Боядисване

За ъглите и тесните ивици използвайте четка със съответен размер. Тесните участъци от стената (над прозореца) ще боядисате по-равномерно използвайки валяк с малка ролка.

 

Внимание: Използвайте качествени валяци и четки, които измивайте преди употреба. Освен това можете да прекарате четката през шкурка -  така няма да падат косми по време на работа.

 

Големите повърхности боядисвайте с валяк, като започнете от едната страна до другата без прекъсване, за да избегнете петна. Минете два-три пъти от горе надолу, по един път хоризонтално към всяка страна и последно още веднъж от горе надолу.

 

Прекарвайте ролката през решетка, за да изцедите добре. За тавана използвайте валяк с телескоп. Така може да боядисвате по-равномерно и спокойно отколкото качени на стълба.

 

Цветовете и тяхното влияние върху пространството

Тъмен цвят на задната стена

Идеален ефект за дълги и тесни помещения. Така се създава илюзия, че стаята е по-къса и пропорционална.

 

Тъмни стени, светъл таван

Така може да накарате голямото помещение да изглежда по-малко, но в същото време и по-уютно. Всичко вече е въпрос на декорация.

 

Светли стени, тъмен таван

По този начин ще придадете на малкото помещение оптически по-просторен вид.

 

Светла ивица на стената, тъмен таван

Таванът е нисък? Чрез поставянето на светла ивица (в цвета на тавана), в горната част на стената ще накарате помещението да изглежда по-високо.

 

Вертикални раета

Редуването на светли и тъмни вертикални раета е друг метод за оптическо придаване на височина на помещението. Бъдете внимателни при комбинирането на цветовете.

 

Светли стени, светъл таван

Със светли тонове навсякъде около Вас помещението се увеличава визуално във всички измерения.

 

 

В BAUHAUS ще откриете всичко необходимо за пребоядисването на своето жилище: