Подмяна на повредени плочки

 1. Отстраняване на повредена плочка

 

Първо премахнете фугата около счупената плочка. За целта използвайте ъглошлайф или бормашина с приставка за фрезоване. Внимавайте да не повредите съседните плочки.

 

След това отстранете остатъците от фугата с прахосмукачка. Изгладете неравностите в основата с помощта на циментова замазка. Повърхността трябва да е равна.

 


 

2. Полагане и фугиране на новата плочка

 

Преди да продължите, облепете околните плочки с хартиена лента. Нанесете равномерно флексово лепило, за което е най-добре да използвате гребен. Положете плочката върху лепилото и леко натиснете. Старайте се при това да оставите равни фуги от всички страни.

 

След втвърдяване на лепилото (изчаква се минимум 24 часа) нанесете фугиращата смес диагонално с гума за фугиране. Щом тя започне да съхне, загладете я с влажна гъба и след това почистете плочката.

 
 


 


Готова пастообразна фугираща смес

 

Ако подменяте само една плочка е по-добре да използвате готова пастообразна фугираща смес. Тя се предлага в множество цветове, а тубичката просто може да се затвори и да се използва отново.

 

Декоративни плочки за акцент

 

Не избирайте винаги бялото или едноцветното: Поставете акценти и открийте голямото разнообразие на декоративни плочки: в конкретния случай – цветна мозайка.

 

Вдъхновение ще получите в СВЕТЪТ НА БАНИТЕ при BAUHAUS. На големи пана са показани начините на полагане и атрактивно приложение на плочките в дневната и банята. Асортиментът се допълва и с предлаганите от нас подпрозоречни дъски и естествен камък.


 

Инструменти и материали: